Trudno jest zakomunikować, jak dobry lub zły jest system audio - więc pomyślałem, że po prostu powiem ci, jak wypada w porównaniu z innymi samochodami, które posiadałem. Być może niektórzy z was je słyszeli. Dla odniesienia, jestem audiofilem od czasów nastoletnich - posiadam nawet Quad Electrostats.
To, co zwykle mnie rozczarowuje w samochodowych systemach audio, to brak wysokich tonów (sopranów) i przejrzystości, brak separacji instrumentów i mulisty zakres średniotonowy. Zazwyczaj uważam, że audio w samochodzie jest albo okropne, "do zniesienia, ale tylko dlatego, że nie ma innej opcji", albo "dobre - lubię tego słuchać".
2014 BMW 640i vert z systemem średniej klasy "premium hi-fi" - "do zniesienia" - nie tak dobry jak dobre głośniki Bluetooth
2017 MB E350 z ulepszeniem średniej klasy Burmeister - "dobre"! - naprawdę zrobiło wrażenie!
2019 Porsche Cayenne z ulepszeniem średniej klasy "Bose Surround" - "do zniesienia" - (ledwo) Szukałem wymiany głośników wysokotonowych, słabe wysokie tony
2019 Audi e-Tron Prestige z Bang & Olufsen - "dobre" (nie tak wyjątkowe jak MB Burmeister, ale całkiem dobre"
2022 BMW iX Harmon Kardon (jazda testowa i odsłuch u dealera) - "DOBRE" - najlepszy system audio, jaki kiedykolwiek słyszałem w BMW - tak dobry jak Burmeister MB, który miałem wcześniej - byłem całkiem zadowolony, że chciałbym tego słuchać, szczególnie z lepszych źródeł niż XM
2022 BMW iX B&W, które kupiłem - ponieważ przejąłem istniejące zamówienie. Nowa klasyfikacja - najlepszy system audio, jaki kiedykolwiek słyszałem w jakimkolwiek samochodzie i prawdopodobnie najlepszy system audio, jaki kiedykolwiek miałem w domu lub w samochodzie. Wczoraj usłyszałem (po raz pierwszy) palce gitarzysty przesuwające się po strunach na podstrunnicy w utworze Sarah McLauglin, który słyszałem setki razy wcześniej. Niezwykły szczegół. Bas, średnica i wysokie tony są znakomite. Zdecydowanie zasługuje na lepsze źródło niż XM - Spotify dobre - nagrania "bezstratne" CarPlay Apple Music fantastyczne.
Podsumowując, cieszę się, że to mam. Jeśli kiedykolwiek pojawiłoby się to jako opcja dla XDrive50, wziąłbym to. Nie warto dla mnie brać XDrive60, żeby to mieć. A gdybym nigdy nie słyszał systemu B&W, powiedziałbym: "Z Harman Kardon, w końcu BMW umieściło naprawdę dobrze brzmiący system audio w samochodzie, brzmi dobrze"