BMW iX Forums banner

2023 ix 50 jaka jest różnica między Harman kardon a bower&wilkins

26K views 16 replies 13 participants last post by  Rick in So California USA  
#1 ·
Widziałem, że wszyscy YouTuberzy chwalą system dźwiękowy Bowers & Wilkins w oryginalnym modelu ix 50 2022 i właśnie zdałem sobie sprawę, że nie jest on już dostępny w x50 2023 (tylko z m60).

W x50 2023 używany jest Harman kardon. Zastanawiam się, jaka jest główna różnica? Czy liczba głośników lub ich rozmieszczenie będą inne? Czy efekt dźwiękowy "4D" będzie nadal dostępny w systemie Harman kardon?

#2 ·
Brak efektu 4D z HK.

Kiedy konfigurowałem swój, mój sprzedawca próbował mi wmówić, że ulepszenie B&W to strata pieniędzy, ponieważ salon przetestował oba i wolał HK w akustyce iX. Brzmiało to dla mnie jak nonsens, więc i tak zaznaczyłem B&W, tylko po to, by BMW usunęło je dla mnie jako warunek otrzymania mojego samochodu.

#3 ·
Brak efektu 4D z HK.

Kiedy konfigurowałem swój, mój SA próbował mi powiedzieć, że ulepszenie B&W to strata pieniędzy, ponieważ salon przetestował oba i wolał HK w akustyce iX. Brzmiało to dla mnie jak nonsens, więc i tak zaznaczyłem B&W, tylko po to, by BMW usunęło to dla mnie jako warunek otrzymania mojego samochodu.
Cóż, usunęli również tę opcję niedawno w moim samochodzie, który zamówiłem z B&W, więc teraz również mam "tylko" H&K... Pamiętam, że kilka lat temu mój ojciec jeździł swoim F12 650ix z systemem B&W i 3 lata później, po tym jak przesiadł się na nowszego 650ix, postanowił zaoszczędzić dodatkowe pieniądze i zamówił tylko H&K. Szczerze mówiąc, nie było to naprawdę duża różnica, przynajmniej w tym samochodzie. Mam więc nadzieję, że mimo rozczarowania brakiem najlepszej opcji w samochodzie, ostatecznie okaże się to drobnostką... Ale oczywiście zabraknie wibracyjnych foteli 4D... przynajmniej zrozumiałem, że H&K tego nie ma, ale mogę się mylić...

#4 ·
Dzięki wam. Na YouTube są tylko recenzje BW dla ix. Ale zabawne jest to, że w przypadku filmów z recenzjami na chińskim TikToku wydaje się, że HK jest standardem, porównują tylko ix hk z bw na innych modelach (7 lub m6 lub x7). I od razu brzmi to dla mnie jak gra sprzedażowa, będą chwalić wszystko, co mogą sprzedać (ponieważ bw jest niedostępne).
Ale według filmów HK jest dobre. I powinno być lepsze niż HK, które mam w moim E400.
Inna sprawa jest taka, że jestem fanem Spotify, więc nie mam źródeł bezstratnych. BW może nie odgrywać dużej roli w tych zwykłych aplikacjach do strumieniowania muzyki.

#5 ·
Zamówiłem IX, a także przez dealera pominąłem B&W. Anulowane zamówienie z nim stało się dostępne i wziąłem je, aby zaoszczędzić 6 miesięcy lub więcej. Nigdy tak naprawdę nie testowałem HK, ale mogę wam powiedzieć, że B&W jest niesamowite. Najlepszy system dźwiękowy, jaki miałem w samochodzie.

#12 ·
Zamówiłem IX i również przez dealera pominąłem B&W. Anulowane zamówienie z nim stało się dostępne i wziąłem je, aby zaoszczędzić 6 miesięcy lub więcej. Nigdy tak naprawdę nie testowałem HK, ale mogę powiedzieć, że B&W jest niesamowite. Najlepszy system dźwiękowy, jaki miałem w samochodzie.
To interesujące. Zamówiłem mojego iX xDrive50 z 2023 roku w lipcu. Też nie pomyślałem o ulepszeniu do systemu B&W. Poszedłem dziś do mojego dealera BMW i mój sprzedawca powiedział mi to samo, że powinienem pominąć ulepszenie B&W. Słuchałem innego BMW z HK i było w porządku. Sprzedawca mówił o mocy HK vs B&W, ja mówiłem o jakości dźwięku. Nie słucham muzyki bardzo głośno, ale jakość robi dla mnie dużą różnicę. Moje zamówienie zostało już wprowadzone do produkcji. Zobaczą, czy mogą dodać ulepszenia B&W, o ile nie opóźni to produkcji.

#6 · (Edited)
Trudno jest zakomunikować, jak dobry lub zły jest system audio - więc pomyślałem, że po prostu powiem ci, jak wypada w porównaniu z innymi samochodami, które posiadałem. Być może niektórzy z was je słyszeli. Dla odniesienia, jestem audiofilem od czasów nastoletnich - posiadam nawet Quad Electrostats.

To, co zwykle mnie rozczarowuje w samochodowych systemach audio, to brak wysokich tonów (sopranów) i przejrzystości, brak separacji instrumentów i mulisty zakres średniotonowy. Zazwyczaj uważam, że audio w samochodzie jest albo okropne, "do zniesienia, ale tylko dlatego, że nie ma innej opcji", albo "dobre - lubię tego słuchać".

2014 BMW 640i vert z systemem średniej klasy "premium hi-fi" - "do zniesienia" - nie tak dobry jak dobre głośniki Bluetooth
2017 MB E350 z ulepszeniem średniej klasy Burmeister - "dobre"! - naprawdę zrobiło wrażenie!
2019 Porsche Cayenne z ulepszeniem średniej klasy "Bose Surround" - "do zniesienia" - (ledwo) Szukałem wymiany głośników wysokotonowych, słabe wysokie tony
2019 Audi e-Tron Prestige z Bang & Olufsen - "dobre" (nie tak wyjątkowe jak MB Burmeister, ale całkiem dobre"

2022 BMW iX Harmon Kardon (jazda testowa i odsłuch u dealera) - "DOBRE" - najlepszy system audio, jaki kiedykolwiek słyszałem w BMW - tak dobry jak Burmeister MB, który miałem wcześniej - byłem całkiem zadowolony, że chciałbym tego słuchać, szczególnie z lepszych źródeł niż XM

2022 BMW iX B&W, które kupiłem - ponieważ przejąłem istniejące zamówienie. Nowa klasyfikacja - najlepszy system audio, jaki kiedykolwiek słyszałem w jakimkolwiek samochodzie i prawdopodobnie najlepszy system audio, jaki kiedykolwiek miałem w domu lub w samochodzie. Wczoraj usłyszałem (po raz pierwszy) palce gitarzysty przesuwające się po strunach na podstrunnicy w utworze Sarah McLauglin, który słyszałem setki razy wcześniej. Niezwykły szczegół. Bas, średnica i wysokie tony są znakomite. Zdecydowanie zasługuje na lepsze źródło niż XM - Spotify dobre - nagrania "bezstratne" CarPlay Apple Music fantastyczne.

Podsumowując, cieszę się, że to mam. Jeśli kiedykolwiek pojawiłoby się to jako opcja dla XDrive50, wziąłbym to. Nie warto dla mnie brać XDrive60, żeby to mieć. A gdybym nigdy nie słyszał systemu B&W, powiedziałbym: "Z Harman Kardon, w końcu BMW umieściło naprawdę dobrze brzmiący system audio w samochodzie, brzmi dobrze"

#9 ·
W recenzjach, które czytałem, wyróżnia się przejrzystość B&W i dodatkowe funkcje głośników w siedzeniach, jednak system HK jest również mocny i niektórzy wolą go do gatunków muzycznych Top 40 / Hip Hop.

#11 ·
Mam 1200w Bang & Olufsen w serii 6 i jest o wiele lepszy niż Harmon Kardon w moim G01 X3 i nowym i4, ponieważ dźwięk jest czystszy i wyraźniej słychać głosy i poszczególne instrumenty.

Wyobrażam sobie, że B&W w iX jest jeszcze lepszy - jeździłem testowo przez 20 minut iX z nim, a demo dźwięku B&W z wideo było bardzo dobre, ale miałem bardzo mało czasu, żeby się nim pobawić.

Myślę, że to miła opcja, biorąc pod uwagę wysoką cenę, której trudno mi bronić. System HK jest wystarczająco dobry, aby słyszeć dobrą jakość muzyki. Ale jeśli możesz dostać model 22 z B&W, to koniecznie go weź - ponieważ podaż/popyt na iX jest duży, możesz skończyć z podwyżką ceny na 2023 wyższą niż cena B&W!

#17 · (Edited)
Mam 1200w Bang & Olufsen w serii 6 i jest o wiele lepszy niż Harmon Kardon w moim G01 X3 i nowym i4, ponieważ dźwięk jest czystszy i wyraźniej słychać głosy i poszczególne instrumenty.

Mogę sobie wyobrazić, że B&W w iX jest jeszcze lepszy - jeździłem nim testowo przez 20 minut i demo dźwięku B&W z wideo było bardzo dobre, ale miałem bardzo mało czasu, żeby się nim pobawić.

Myślę, że to miła opcja, biorąc pod uwagę wysoką cenę, którą trudno mi uzasadnić. System HK jest wystarczająco dobry, aby słyszeć dobrą jakość muzyki. Ale jeśli możesz dostać model 22 z B&W, to zrób to - ponieważ podaż/popyt na iX jest wysoki, możesz skończyć z podwyżką ceny na 2023 wyższą niż cena B&W!
Zamówiłem mojego iX xDrive50 2023 w lipcu. Mieli dostępny system dźwiękowy B&W, potem został usunięty, a potem ponownie dodany. Mój iX wszedł do produkcji w październiku, lista opcji obejmowała:

688 Harman/kardon Surround Sound System
(688 to numer kodu)

Kiedy zamówiłem mojego iX, system dźwiękowy był w pakiecie CONVENIENCE PACKAGE, który zawierał:

Harman Kardon surround sound system

System dźwiękowy Harman Kardon® surround sound o mocy 655 W i 18 głośnikach obejmuje 5 głośników wysokotonowych, 5 głośników średniotonowych, 2 centralne głośniki basowe i 2 subwoofery pod tylnym siedzeniem - wszystko uzupełnione czterema wbudowanymi głośnikami w tylnych zagłówkach. Automatyczna regulacja dźwięku w oparciu o dynamiczny poziom osiągów samochodu i technologia Logic7® Surround Sound zapewniają doskonałą przyjemność słuchania dla wszystkich pasażerów.

Standardowe funkcje iX obejmują:

System dźwiękowy HiFi z 205-watowym wzmacniaczem cyfrowym i 12 głośnikami

Jakie pakiety miałeś, gdy Twój samochód został zbudowany?

Jeśli naprawdę chcesz mieć pewność, wyślij e-mail do Geniusa lub zadzwoń do niego. Mogą Ci dokładnie powiedzieć, co było w Twojej wersji iX.

#15 ·
Jeśli słuchasz głównie SiriusXM, FM lub innych źródeł stereo, to duża różnica między systemami HK i B&W polega na tym, że B&W ma bardziej wyrafinowany "spatializer" niż Logic 7 używany przez Harman/Kardon - który, choć bardzo dobry, jest dość stary. Miałem procesor kina domowego Lexicon około 25 lat temu z Logic 7 i technologia/algorytm tak naprawdę niewiele się od tego czasu zmieniły.

Odkąd go mam, słucham wielokanałowych plików flac 24/96 na moim iX, a głośniki i wzmacniacze HK są naprawdę doskonałe, a dźwięk jest znakomity. SiriusXM i Digital FM brzmią w porównaniu do tego matowo i płasko. Zostaną bardziej otwarte z B&W.

(Nawiasem mówiąc, odtwarzałem również kilka wielokanałowych plików flac 24/192 i odtwarzały się, ale kiedy bitrate naprawdę wzrósł, było to za dużo dla systemu i wystąpiły przerwy. Nie byłem tym zbytnio zaskoczony, biorąc wszystko pod uwagę, i można je łatwo przekonwertować do 24/96 za pomocą foobar2000.)