BMW iX Forums banner

Integracja Home Assistant

925 views 21 replies 7 participants last post by  jono987654321  
#1 ·
Czy ktoś tego używa? U mnie dzisiaj przestało działać.

Widziałem przez ostatni miesiąc doniesienia, że BMW usuwa wszelki dostęp stron trzecich do swojego API, który mógł wprowadzać zmiany w samochodzie. Miałem raczej nadzieję, że status czujników nadal będzie dostępny. Wygląda na to, że tak nie jest.

#6 ·
Zaskoczony, że nikt tutaj nie używa Home Assistant do swoich samochodów. API BMW nadal ma problemy od 24 godzin.

Nie wydaje się, aby całkowicie zablokowali dostęp, ponieważ działa przez jakiś czas, a potem znowu przestaje.
@jono987654321 Jaka jest zaleta korzystania z Home Assistant w porównaniu z aplikacją mybmw (na telefonie lub zegarku)?

#4 ·
Czy ktoś tego używa? Dzisiaj przestało działać.

Przez ostatni miesiąc widziałem doniesienia, że BMW usuwa dostęp stron trzecich do swojego API, które mogły wprowadzać zmiany w samochodzie. Miałem raczej nadzieję, że status czujników nadal będzie dostępny. Wygląda na to, że nie jest.

Czy używasz tej integracji?

Czy przez Home Assistant masz na myśli aplikację Home firmy Apple?
Nie, darmowy/otwarty HomeAssistant. Jest wspaniały.

#7 ·
Więc dla mnie używam go tylko do kilku prostych rzeczy.

Proces ładowania mojego dostawcy energii elektrycznej polega na tym, że mówię mu, jaki procent ładowania muszę dodać. Dostawca tworzy następnie harmonogram.

Przydatne jest to, że automatyzacja HA, którą napisałem, sprawdza SOC mojego samochodu, a następnie za pomocą API dostawcy energii elektrycznej wykonuje za mnie obliczenia, ustawiając odpowiedni procent (zakładając docelowe 80%).

Kolejną rzeczą, do której go używam, jest mapowanie moich podróży na mapie przez ostatnie 45 dni – pomaga mi to zapamiętać, gdzie byłem, gdy robię rozliczenie wydatków.

O, trzecia rzecz jest taka, że mogę otrzymać alert, jeśli zostawiłem otwarte okno.

#8 ·
Więc, dla mnie używam go tylko do kilku prostych rzeczy.

Proces ładowania mojego dostawcy energii elektrycznej polega na tym, że mówię mu, jaki % naładowania muszę dodać. Dostawca tworzy wtedy harmonogram.

Przydatne jest to, że automatyzacja HA, którą napisałem, sprawdza SOC mojego samochodu, a następnie za pomocą API dostawcy energii elektrycznej wykonuje za mnie obliczenia, ustawiając odpowiedni procent (zakładając cel 80%).

Kolejna rzecz, do której go używam, to rysowanie moich podróży na mapie przez ostatnie 45 dni - pomaga mi zapamiętać, gdzie byłem, gdy składam wniosek o zwrot kosztów.

O, trzecia rzecz to możliwość otrzymania powiadomienia, jeśli zostawiłem otwarte okno.
@jono987654321 Dzięki! Dla mnie trzecia rzecz byłaby bardzo pomocna, ponieważ zauważyłem, że nawet jeśli jedno z okien jest lekko uchylone, a ja wracam do domu, ale zapomnę zamknąć to okno, samochód się zablokuje i włączy alarm, nie powiadamiając mnie w aplikacji, że moje okno jest nadal otwarte.

Dopiero gdy później otworzę aplikację MyBMW, pokaże, że okno jest otwarte, ale nie jest to naturalny krok, gdy gdzieś docieram, więc teraz sprawdzę Home Assistant.

#12 ·
Przypomniałem sobie o kolejnej funkcji HA, z której korzystam w BMW – jeśli poziom naładowania (SOC) spadnie poniżej 60% i samochód jest odłączony, o 20:00 otrzymuję powiadomienie przypominające o podłączeniu samochodu. Jest to ogłaszane przez posiadane przeze mnie urządzenia Alexa.
@jono987654321 Super!

#14 ·
Intensywnie korzystam z Home Assistant:
  • aby ustawić inną ładowarkę Natychmiastową vs. Zaplanowaną w weekend, ponieważ mam poza szczytem w weekendy
  • 1 dotknięcie na Apple Watch (z skrótem Siri), aby włączyć klimatyzację
  • aby śledzić mój przebieg w czasie, ciśnienie w oponach itp.

Moje też jest teraz zepsute, jak widać :(
Image

Zasadniczo pozwala to robić rzeczy, które nie są obsługiwane przez aplikację (o ile funkcjonalność istnieje w ich API) lub których brakowało mi po przesiadce z Tesli itp.

#15 ·
Aktualizacja. Wygląda na to, że ktoś znalazł obejście dla BMW, którzy są dupkami

Jedynym sposobem, w jaki BMW może uniemożliwić ludziom dostęp do swoich API, jest ich wyłączenie i pozbycie się aplikacji mobilnej. Wydaje się to solidną decyzją biznesową.

Gdzie jest wola, jest i sposób...

#16 ·